KUBA! Del 1 -Havanna Vieja

HEJ! 
Nu kan vi komma på banan igen med bloggningen! Jag var ju på kuba och där finns internet på vissa ställen, men det är segt och tydligen fungerade inte wifit med Samsung S6 what so ever så jag satt vid de stationära datorerna - vilket fungerade bra men utan bilder är bloggen tråkig. Så jag sket helt enkelt i att blogga! 

Oavsett blev jag sjuk dagen jag skulle flyga till Kuba. Feberfrossa, Ont i huvudet och eh, magproblem vaknade jag med. Gick ut i lobbyn på hostellet och den supergod receptionisten gav mig te och när jag somnade så väckte han mig försiktigt och sa att försök drick upp teet och sen kan du sova. Världens gulligaste!  Tur att jag har en mamma som är sjuksköterska också! Jag brukar inte ta piller men jag tog febernedsättande direkt eftersom jag bestämt skulle flyga ändå.  (Och sen är det hemskt att googla, det gjorde jag också nämligen. Antingen hade jag salmonella eller så skulle jag dö.) Oavsett tog jag mig högst tveksamt till flygplatsen. Pillan började sluta verka och frossan och hu-vud-värken kom tillbaka lagom tills boarding. Jag tog en pilla till och när jag kom fram till boardingkillen sa han "men du sitter ju i förstaklass!" Kunde ju inte komma lägligare! Nu var det ju ingen superlyx och jag stendäcksde ju innan planet lyfte för att vakna när vi landade så jag fick ju inte så mycket ut av upplevelsen men ändå! 


Jag kom till Havanna och bodde i ett Casa particular där som hette Hostel Leonel. Amy som driver det är supergullig och väldigt hjälpsam och mån om sina gäster. Jag bodde mitt i Havanna Vieja och det var supergosigt. Jag somnade så fort jag kom till rummet, alltså cirka klockan 8 på kvällen, och sov till 15.00 dagen efter utan feberfrossa men fortfarande med huvudvärk och eh, magproblem. Jag gick till banken iallafall för på Kuba kommer man inte långt med Euros. Jag satt och väntade och det är högst charmigt med "vem är sist"-systemet de har här. Oavsett i vilken kö.man står i frågar man när man kommer -vem är sist? Och sen håller man koll på den personen. 

När jag satt och väntade hittade jag 2 kanadensare, Eb och Shushma, som jag började babbla med. Efter banken fortsatte vi umgås. Stannade vid en bar, gick runt och tog en mojitos  (apelsinjuice för mig...... ) till osv. På det stället hittade vi dessutom en fransös? Och en kuban som vi pratade med också och fick en första hum om hur saker och ting fungerar på Kuba. Jag var fortfarande helförvirrad. Superhärliga människor dock!  Klockan  8 var jag helt slut och somnade i lilla sängen. 





Dagen efter vaknade jag och det som fattades var mat. Hade ju inte ätit på 2 dygn. Åt casats frukost och jag borde inte ätit så mycket. Mådde fett illa efteråt och kom inte upp från sängen igen förrän 12. Då var jag less på att bli sjuk. Att jag blev trött av att bara gånger för trapporna sket jag i. Jag skulle ut. Jag gick till ett infoställe och fick berättat var ett Casa de cambio - växlingsställe för att växla till den nationella valutan (CUP) - och wifi ställe låg. När jag stod i kön till wifit började hela världen snurra. Jag bestämde mig för att jag fick avsluta operation superhjälte och bege mig hem. Upp för trapporna var det så obehagligt men jag nådde sängen iallafall. Fick i mig resorb (åh vad jag älskar resorb) och vid 3 gick jag ner för att höra hur jag kunde göra för att fixa bussbiljetter till Varadero. Amy mötte mig: "elli! I have I'd news. There is a bed for you in my other hostel with young people and cheap!" Så vid halv 4 hade jag bytat hostel haha. Tyvärr fick jag ingen kontakt med någon där egentligen och de han gå ut innan de var klara med min incheckning osv. Amy försökte också fixa med bussbiljetter för jag var tydligen fett sent ute haha. Inga bussbiljetter fanns. Däremot sa de att jag borde åka dit på morgonen och kanske få en last minute biljett - annars kunde jag ta en taxi collectivo. Inga problem. Jag gick ut och mötte Eb och Shushma igen. 

Från den gamla balkongen.


Riksdagshuset. Heter det så? The capitol!

CHURROS! och gjorda från scratch på plats! Lika gott som i Spanien 😍

På kvällen satt vi på en supermysig uteservering. Vi mötte upp en palestinsk kille som behövde Shushmas hjälp för att få uppehållstillstånd i Kanada. Både Eb och hon är nämligen jurister och sysslar en del med det. Och sen träffade vi en supergullig kubansk tjej också som Eb hade snackat med någongång under dagen. Vi åt en sjukt god middag med skaldjursförrätter som sen Eb och Shushma ville ta på företaget. De pratade ju med en klient! Sjukt smart och jag blev ju jätteglad. Gratis hummer är det inte ofta man får 😂 supergosigt kväll med gosigt sällskap :) 

En annan skoj grej var att Eb skulle klippa sig. Han frågade runt på olika barbershops vad priset var. Sen kollade han på den palestinska killen som var med oss. Killen fnös åt 5 cuc  (5 dollar) så vi gick vidare. Senare gick jag och Eb själva och kollade runt. En ville ha 5. En annan 10 och den tredje 20 CUC. Sjukt. Tillslut sa jag till Eb att han fick säga priset först och sen får de prata liksom. Man kan inne komma till en Kuban och fråga vad hans pris är. Då blir man grundlurad. Så nästa barbershop vi kom till gick han hårt på: "3 cuc. Ok?" Yes, ok. Vi var fett nöjda när vi kom tillbaka till Shushma och Ali. Ali fnös och sa "det ska kosta ungefär 50 cent." 
Det är så det fungerar på Kuba och jag hatade . Det. De första dagarna där i Havanna undrade jag verkligen vad jag gjorde där. Blä!

To be continued.... 

faster Lena
2016-01-15 @ 09:38:11

God fortsättning Elli.

Vad skönt att höra ifrån dig igen. Hoppas du har piggat på dig sen magproblemen. Vi ser verkligen framemot att komma till Kuba, du har säker många tips att komma med, man får åka dit med #öppet sinne#. Härliga bilder som vanligt. Var befinner du dig nu? Var du än är så hoppas jag du har det mysigt. Idag blir det spanien, hålla lille Nils för första gången. Vi hörs Många kramar Peter hälsar

Svar: Lena! HEJ! ja man får verkligen åka dit med öppet sinne. Jag ska ge er alla tips jag har! 😊 kanske vi kan ta en 11-frukost när jag kommer hem? :) Nu är jag på dominikanska republiken. gillar det sådär så jag åker vidare på måndag! :) ha det jättebra i Spanien! hälsa alla så gott från mig! 😘😘
ellinor♥




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0